13 December 2010

Inceputului tinutelor sport pentru femei


             La inceputul secolului XX nu au fost considerate importante pentru femei sa cistige la competitii sportiv si  asa ca astfel de  haine nu au fost proiectate sa dea liber miscarilor care sa le permita sa evolueze pe acest plan.
Pentru golf femeile purtau  bluze  adaptate  si fuste similare cu imbracamintea purtata pentru afaceri. Prin 1910 numai golful permitea  femeilor sa aiba extinderea pliuri in jos pe partile laterale i pentru a preveni ruperea hainelor in momentul « swingului ». Chiar si acele pliuri nu puteau fii decorate.
          Tweed1 era folosit in multe sporturi astfel ca puloverul de golf si-a facut drum in moda ca primul articol vestimentar casual.
pajamale la o fata
musulmana 1870
          Deja la inceputul anilor 20 femeile imbracate cu  pantaloni au devenit o moda acceptabile. Lucratorii din fabricile de munitie au purtat pantaloni lor sub salopeta si dupa Razboiul Mondial au tinut pantalonii de uzura private acasa. Mai tarziu, cand din pajamalele2  au fost purtate public pe litoral, pantaloni pentru femei au devenit o priveliste obisnuita, insa cu purtari foarte limitate la plaja si la plimbari.

http://www.fashion-era.com
          Femeile au purtat fuste lungi si restrictive, haine cu care sa joace tenis pana la 1910.  Moda aceasta este datata din 1895 si era considerate specifice pentru tenis. In 1922 Suzanne Lenglen a socat lumea cind s-a imbracat pentru un meci de tenis intr-o fusta scurta.  Ea si-a schimbat si palaria cu o bandana, ceea ce i-a permits sa vada efectiv ce se intimpla.  Prin anii 1930 capul neacoperit  era acceptabil pentru a  juca tenis. Chiar si mai socanta decit Lenglen a fost Alice Marble care a iesit pe teren imbracata cu pantaloni scurti albi in 1932. Ambele echipamente au fost considerat revoltatoare in momentul respectiv. In 1947 Teddy Tingling influentata de Dior,repune feminitatea in costumele de tenis. Actiunea in haine sport s-a stabilit in au. Jean Patou a revolutionat prin fuste sportive scurte si obisnuind oameni cu ideea.

http://www.fashion-era.com
          Schiul  era de sportul anilor 30 si hainele au fost proiectate pentru pante. Silueta era una lunga si subtirica. Pantalonii lungi norvegieni au fost purtate cu geci scurte cu umerii largi ca sa se poata purta pulovere dedesubt. Pantaloni nu s-au socotit acceptabile  pentru purtare zilnica pentru sport pina la jumatatea anilor 30.Pentru patinaj o fusta o fusta era intotdeauna o alegere populara. Prin 1936 femeile ai  inceput sa poarte pantaloni pentru orice ocazie in special in America, dar a fost nevoie de trei decenii ca  pantalonii intr-adevar sa cistiga putere  in fata purtarii fustei.

pajamale
         Spre sfirsitul anilor 30, femeile participau la o gama larga de sporturi cum ar fi schiul pe apa, golf, atletism, tenis, pescuit, alpinism, patinaj, precum si calarire si ciclismul care se considerau inca forme de transport. Incet-incet hainele sport au fost adaptate pentru a satisface nevoile reale ale femeilor active. Pentru tenis tinuta corecta era o fusta scurta, pentru golf jachetele in nuante puternice si fustele pliate isi gaseau locul, pentru vanat si pescuit erau jachete pliate si  fuste pliate.

       Functionalismul a devenit puternic asociat cu hainele sportive in anii' 50. Hainele aveau un rol si consumatorili au observat cit de folositoare  erau caracteristicile lor in viata cotidiana. Gluga hanoracele pentru vremea umeda au fost o mare caracteristica de la inceputul anilor saizeci.
       Marea disponibilitate de marfuri in anii '50 insemna ca de acum  consumatorii au optiuni. Costumele rigide sportive dispareau. Lookul  era mai putin important ca ca faptul ca hainele ofereau un mod de a ramane in caldura, nu a fii ud, iar dupa 1960 s-au facut eforturi mari de a produce haine potrivite pentru diferite ocazii sportive.

1 Tweed is a rough, unfinished woollen fabric, of a soft, open, flexible texture resembling cheviot or homespun, but more closelywoven. It is made in either plain or twill weave and may have a check or herringbone pattern. Subdued, interesting colour effects (heather mixtures) are obtained by twisting together differently coloured woolen strands into a two- or three-ply yarn. Tweeds are desirable for informal outerwear, being moisture-resistant and durable. Once worn in, tweeds are commonly worn for outdoor activities such as shooting and hunting, in both Ireland and the United Kingdom - http://en.wikipedia.org/wiki/Tweed_(cloth)
2 Pajamas, also spelled pyjamas can refer to several related types of clothing. The original paijama are loose, lightweight trousers fitted with drawstring waistbands and worn in South and West Asia by both sexes. In many English-speaking nations, pajamas are loose-fitting, two-piece garments derived from the original garment and worn chiefly for sleeping, but sometimes also for lounging, also by both sexes - http://en.wikipedia.org/wiki/Pajamas
*Dupa un articol de Pauline Weston Thomas http://www.fashion-era.com/sports_fashion_until_1960.htm

No comments:

Post a Comment